Beseda v Roudnici nad Labem

| Filed under Litoměřicko Nezařazené

img-20160317-184832Zažil pocity, které má možnost prožít jen několik desítek lidí na zeměkouli. Vystoupal totiž na všechny nejvyšší hory Evropy. Ján Schürger je roudnický horolezec a zároveň člen zdejší místní organizace ČSSD. Jako první Čech zdolal všechny nejvyšší vrcholy jednotlivých evropských zemí. Do české knihy rekordů byl zapsán 31. října 2015 poté, co 11. srpna 2015 zdolal poslední z nejvyšších hor Evropy – horu Zla Kolata v pohoří Prokletije v Černé hoře.

Při příležitosti tohoto úspěchu byla v roudnickém kině Sokol ve čtvrtek 17. března uspořádána beseda, na které Ján Schürger vyprávěl o svých dobrodružných výpravách. Návštěvníci z fotografií i vyprávění poznali, že každá země má jedinečný charakter hor a že horolezectví je nejen o fyzičce a odvaze, ale i o přátelství a radosti.

Moderování besedy se zhostil předseda MO ČSSD Roudnice nad Labem Vladimír Vlk, který se sám také věnuje horolezectví a na mnoho výpravách, včetně té poslední, Jána Schürgera doprovázel.